Hjulinställning

Har du kört på en trottoarkant, eller råkat köra ner i en stor? Slits dina däck ojämnt eller onormalt fort? Känns bilen orolig och drar styrningen åt något håll när du kör över ojämnheter? Då kan du ha anledning att se över hjulinställningen på din bil eftersom felaktig hjulinställning också leder till onödiga däckkostnader och ökad bränsleförbrukning.

Vid en hjulinställning kontrolleras vinklarna på bilens alla fyra hjul med avancerad mätutrustning. Bilproffsens hjulinställningsmaskin kontrollerar så att inställningenöverrensstämmer med fordonstillverkarens uppgifter. De olika vinklarna på hjulen beskrivs som Toe, Camber, Caster som alla har betydelse för hur bilen beter sig i färd rakt fram, i svängar, vid inbromsning och över ojämnheter etc.

På vissa bilar kan justering endast utföras på framvagnen, därför används ibland begreppet framvagnsinställning. Om bakhjulen står fel på en sådan bil krävs ofta byte av exempelvis en bussning i bakvagnen.  Vid Bilproffsens kontroll återställer vi bilens hjul till rätt vinklar med hjälp av de justeringsmöjligheter som finns i hjulupphängningen fram respektive bak.

Rätt hjulinställning gör ditt fordon säkrare

Hjulinställningen behöver även kontrolleras efter byte av exempelvis styrleder, spindelleder, bussningar och stötdämpningar på ditt fordon. Med korrekt hjulinställning får du ett säkrare fordon.